5.6.07

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα, 5 Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο ΟΗΕ από το 1972 έχει καθιερώσει αυτή τη μέρα προς την ενημέρωση του κοινού
για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετώπιζουμε αλλά και για το μέλλον αυτών.
Φέτος το κύριο θέμα είναι: «Η τήξη των Πάγων: Ένα καυτό θέμα;».
Με αφορμή το Διεθνές ‘Ετος Πόλων, η φετεινή μέρα επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στα οικοσυστήματα των Πόλων και τις συνέπειες τους στον πλανήτη μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στην Αρκτική, όπου το φαινόμενο του θερμοκηπίου λαμβάνει ανεξέλεκτες διαστάσεις, σύμφωνα και με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Η ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, με αποτέλεσμα η έκταση του θαλάσσιου πάγου να έχει συρρικνωθεί κατά 3% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ στην ίδια περίοδο το πάχος του πάγου έχει μειωθεί έως και 40%.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί είναι κατά πόσο η θέρμανση της Αρκτικής οφείλεται στους αέριους ρύπους που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, ή αν είναι μια φυσική διαδικασία που αποτελεί συνέχεια του τέλους της Μικρής Παγετώδους Εποχής, μια ψυχρή περίοδο που έληξε γύρω στο 1850.
Οι δραματικές κλιματικές μεταβολές που καταγράφονται στην Αρκτική τις τελευταίες δεκαετίες θα επηρεάσουν τις συνθήκες που επικρατούν και στον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς οι πολικές περιοχές ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το θερμικό ισοζύγιο της Γης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μεταβολές αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θέρμανση, ακόμα και μέχρι τον ισημερινό.αν και η αιτία ακόμη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά, σε κάθε περίπτωση υπάρχει λόγος ανησυχίας: σύμφωνα με ορισμένα κλιματικά μοντέλα, η Αρκτική -στην οποία, αντίθετα από την Ανταρκτική, δεν υπάρχει στεριά- θα πάψει να καλύπτεται από πάγο κατά τη θερινή περίοδο μέχρι το 2080.



"United Nations Environment Programme"
http://www.unep.org/

"Greenpeace"
http://www.greenpeace.org/greece/

"World Wildlife Fund"
http://www.wwf.gr/

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματι χρειάζεται ιδιαίτερη πρπάθεια για την ενημέρωση του κοινού, αλλά και τρόποι να μάθει το κοινο να πιέζει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.